Makelaars vergelijken, plan van aanpak

Bij het verkopen van een huis, kunnen er veel vraagtekens opduiken. Zo ook wanneer u overweegt een makelaar in te schakelen. Makelaars vergelijken begint vaak met een vergelijking van de courtages. Een courtage is de provisie die makelaars ontvangen na een verkoop. Op deze wijze wordt er door deze makelaars, in plaats van een uurtarief, een percentage verrekend over alle verrichte makelaarswerkzaamheden bij een succesvolle deal.

Makelaars vergelijken op basis van de courtages

Wanneer u makelaars gaat vergelijken ziet u grote verschillen in prijs. De achterliggende reden is dat een makelaar alle vrijheid heeft om zijn tarief te bepalen. Kijken naar de courtages maakt makelaars vergelijken een stuk concreter en overzichtelijker. U krijgt de garantie dat de makelaar niet buitenproportioneel verrekend. No-cure-no-pay neemt voor u tevens dat risico weg en weet u te allen tijde waar u aan toe bent. Als voorbeeld: uw huis heeft een waarde van 250.000 euro en u heeft drie offertes naast elkaar met de volgende courtages: 1%, 1,5% en 2%. Bij deze heeft u te maken met een prijsverschil van 1.250 euro tussen deze makelaars, wiens werkwijze mogelijk weinig van elkaar verschilt buiten de prijs. Zo ziet u dat makelaars vergelijken u in de beginfase al veel kan opbrengen.

Hoe wordt een courtage bepaald?

Hoe hoog het courtage percentage is, hangt af van meerdere aspecten. Het kan riskant zijn voor u als klant wanneer de tariefstelling op het kantoor zelf plaatsvindt. Kortom, makelaars vergelijken gaat niet indien u geen vergelijkingssite hebt voor het daadwerkelijke contact. Zo kan uw traject eindigen bij een bovengemiddeld dure aanbieder.

Hiernaast is de courtage van uw woning een meespelende factor. Buiten jargon gedefinieerd: hoe meer werk het kost om uw woning te verkopen, hoe hoger het tarief van de makelaar zal liggen. Dit kan te maken hebben met de staat van uw woning of een relatief kleine doelgroep, die relevant is als potentiële koper van uw woning.

Een ander punt, waar de makelaars op letten, is het regionale aspect: de gemiddelde regionale courtage in uw buurt. Als voorbeeld, makelaars vergelijken in Amsterdam, een grote stad, toont aan dat makelaars scherp met elkaar concurreren. Daarop wordt de courtage op aangepast om de kans op nieuwe huizenverkopers te komen. Naïviteit met betrekking tot courtages kan u veel onnodige kosten opleveren!

Makelaars laten vergelijken, fluitje van een cent!

Makelaars vergelijken is de expertise van online vergelijkingssites, die u graag helpen ontzorgen met makelaars vergelijken. U beschrijft uw wensen, waarbij de vergelijker vervolgens uw gegevens doorstuurt naar makelaars die naadloos aansluiten op uw behoeften. Uiteindelijk ontvangt u gratis offertes en een ‘feeling’ bij uw potentiële toekomstige makelaar. Geheel vrijblijvend.

Comments are closed.