Hoe een zwembadpomp installeren en prepareren

Als je een kapotte zwembadpomp vervangt door hetzelfde model, hoef je zich geen zorgen te maken en is het installeren van de nieuwe pomp net zo eenvoudig als het verwisselen van de oude pomp met de nieuwe. Zwembadgigant laat je zien hoe deze te verwisselen.

Verwijderen van de oude zwembadpomp

 1. Belangrijk! Schakel de hoofdleidingen naar het zwembadsysteem uit om het risico van schokken te voorkomen en laat daarna alle leiding leeglopen.
 2. Als de pomp is aangesloten op het systeem snijd je de leidingen die in en uit de pomp komen door. Zorg ervoor dat je een paar centimeter overlaat om de koppelingen aan te bevestigen voor toekomstig gebruik.
 3. Als de leidingen zijn verwijderd, is het nu tijd om de bedrading te verwijderen. Controleer dubbel of de netspanning is uitgeschakeld.
 4. Verwijder de achterste afdekplaat en je ziet de draden die zijn aangesloten op de pompmotor. Maak de draden voorzichtig los van hun fittingen om ze los te koppelen van de pomp. Zodra dit is gedaan zoek je de fitting van de leiding, dit lijkt op een stalen elleboog die de draden in de motor brengt, en maak je deze los. Trek nu voorzichtig de leiding eruit.

Installeren van de nieuwe zwembadpomp

Nadat je de oude pomp verwijderd hebt, plaats je de nieuwe pomp op zijn plaats.. Lijn eerst alle leidingen en koppelingen uit en pas de hoogte aan. Het eerste wat je moet doen is de bedrading opnieuw bevestigen. De reden hiervoor is dat je de pomp misschien moet verplaatsen om gemakkelijker bij de elektrische onderdelen te kunnen komen.

Bevestig de bedrading van de oude pomp in de schroefdraad poort van de nieuwe pomp en raadpleeg het bedradingsschema (dit is meestal met bouten bevestigd of afgedrukt op het deksel van de pomp) om te zien hoe de draden op de juiste manier moeten worden bevestigd. Als het niet op het pomphuis staat, raadpleeg dan de gebruikershandleiding. Zodra de draden zijn bevestigd en de pomp is gesloten, kan worden overgegaan tot de montage van de leidingen.

Hoe de zwembadpomp voorpompen

Door de zwembadpomp voor te pompen kan deze optimaal functioneren en wordt schade door warmte voorkomen. De waaier en de pompmotor produceren veel warmte en de pomp vertrouwt op het water om de warmte af te voeren en op nieuw water om de temperatuur omlaag te brengen. Veel nieuwere pompen zijn zelfaanzuigend, zodat je over deze stap geen zorgen hoeft te maken, maar als dat niet het geval is, is dit een zeer belangrijke stap.

 1. Als het systeem nog niet uit staat, zet het dan uit
 2. Open de ontlastklep bovenop de filter om de lucht in het systeem te helpen ontluchten zodra het is opgestart
 3. Ontdoe de pomp korf van alle vuil en maak hem schoon
 4. Vul met een tuinslang het compartiment van de pomp korf met water tot het vol is, sluit vervolgens het deksel en draai het met de hand vast.
 5. Zet het systeem aan
 6. Kijk hoe het water door het pompdeksel stroomt, binnen 30-45 seconden moet het water gelijkmatig stromen. Als het water niet gelijkmatig stroomt, zet het systeem dan uit en vul het pomp compartiment opnieuw met water en herhaal de stap.
 7. Zodra het water constant stroomt, moet je aandacht vestigen op de ontluchtingsklep op het patroonfilter of zandfilter. Je moet lucht uit de klep horen komen, dit is de lucht die uit het systeem wordt geduwd.
 8. Zodra er water uit de klep komt, sluit je de klep en laat je hem een paar seconden lopen.
 9. Zet het systeem uit.
 10. Open de klep nogmaals om de laatste restjes ingesloten lucht te ontluchten en sluit hem weer.

Vergeet niet het systeem opnieuw voor te pompen als je de zwembadpomp langere tijd niet hebt gebruikt of als het waterpeil van het zwembad tot onder de skimmerlijn is gezakt, omdat er dan lucht in het systeem kan zijn gekomen. Door de pomp getuned te houden werkt deze koeler, stiller en veel efficiƫnter, en verleng je de levensduur met jaren.

Comments are closed.