Het gebruik van 3D laserscanning voor bouw en woningen

Voor wie is 3D laserscanning een meerwaarde? Dit kan zijn voor veel bedrijven en industrieën, vanwege de gedetailleerde en nauwkeurige digitale representatie van fysieke objecten en omgevingen die het te bieden heeft. Het is goed om te weten wanneer het vaak wordt toegepast en in welke sector. Zo kunnen bedrijven zelf nagaan of dat het voor hen ook wat kan zijn.  

Bouwsector maakt er gebruik van

Met name in de bouwsector wordt 3D laserscanning veel gebruikt en dat is dan met name om bestaande gebouwen en bouwplaatsen in kaart te brengen. Het voordeel hiervan is dat de bouwprofessionals gedetailleerde en nauwkeurige informatie krijgen voor ontwerpdoeleinden. Het kan zo erg nauwkeurig uit worden gewerkt en dat scheelt veel tijd. Voor renovaties of herontwikkelingen kan 3D laserscanning worden gebruikt om de huidige staat van gebouwen vast te leggen en nauwkeurige as-built documentatie te leveren. Ideaal dus om in te zetten bij constructie van woningen.

Archeologisch onderzoek

Archeologen hebben ook al ervaren wat de voordelen zijn van 3D laserscanning in de praktijk. Bij archeologische opgravingen kan het helpen bij het vastleggen van opgravingslocaties in 3D, waardoor gedetailleerde virtuele modellen ontstaan. Dit is wel de moeite waard en zeer interessant. Maar dan is er nog het cultureel erfgoed wat hier ook bij hoort. Het wordt ook daar toegepast voor het behoud van historische gebouwen, monumenten en kunstwerken. Dit wordt dan met name ingezet om zo de digitale archieven te creëren en restauratiewerkzaamheden te begeleiden.

Entertainment en filmindustrie

Wat veel mensen nog niet weten is dat het ook in deze sector van groot belang kan zijn. In de filmindustrie wordt 3D laserscanning gebruikt voor het maken van digitale replica’s van sets en omgevingen voor speciale effecten.Maar dan heb je ook nog virtuele producties waarbij het nuttig kan zijn. Voor virtual reality (VR) en augmented reality (AR) toepassingen in entertainment kan het namelijk ook een meerwaarde zijn. 

Het is daarom in veel sectoren een meerwaarde, en het is goed dat er meer bekendheid komt, zodat bedrijven ook weten wat zij hier gebruik van kunnen maken. 

Comments are closed.