Een T-shirt ontwerpen: het ultieme stappenplan

Je herkent het vast wel. Een oud T-shirt die je maar niet weggooit omdat het zo’n fijn T-shirt is. Je trekt hem niet meer aan omdat het wat versleten is. Het redesignen van het T-shirt is een mooie oplossing om je favoriete T-shirt weer nieuw leven in te blazen. Je kunt er zelfs voor kiezen om T-shirts te kopen en te ontwerpen om die door te verkopen. Hier het ultieme stappenplan om een T-shirt te ontwerpen.

Het doel

Een T-shirt ontwerpen doe je niet zomaar. Wat is het doel van het ontwerp? Zeker als je T-shirts ontwerpt voor commerciële doeleinden is het aan te raden om te bedenken met welk doel je het T-shirt ontwerpt. Wil je reclame maken? Wil je een bepaalde trend volgen? Als het ontwerp voor jezelf is, is deze eerste stap misschien iets minder relevant. Het is uiteraard wel altijd verstandig om goed na te denken over een ontwerp voordat je deze gaat ontwerpen.

Bepaal het budget

Wanneer je je doel voor ogen hebt, kun je gaan nadenken over de kosten. Een T-shirt bedrukken kan namelijk behoorlijk oplopen qua kosten. De kosten kunnen zitten in het kleurgebruik en het type print dat je wilt. Wanneer je kiest voor de commerciële kant dan is het ook goed om na te denken over de aantallen. Wellicht dat je bij grotere aantallen korting kunt krijgen. Ga goed na wat je te besteden hebt en wat je voor dit bedrag kunt krijgen.

Typen bedrukkingen

Er zijn dus verschillende manieren om een T-shirt te bedrukken.

 

Budget print

Budget print is de meest voordelige manier om een T-shirt te bedrukken. De print wordt op het T-shirt aangebracht en laat een voelbare print achter. Deze manier van printen is het best te gebruiken bij lichte kleuren textiel en ontwerpen zonder grote kleurvlakken. Budget print is zoals de naam al zegt de goedkoopste optie.

 

High detail print

De naam zegt het al, deze manier van printen is gedetailleerder dan de budget print. Er wordt gebruik gemaakt van een dunnere inkt en is daardoor ook minder voelbaar op het T-shirt. Deze manier van printen is geschikt voor alle kleuren textiel en full colour bedrukking is mogelijk. Deze manier van printen is wat duurder dan budget print.

 

Discharge print

Discharge print is een manier van printen waarbij de print reageert met het T-shirt. De print wordt in het T-shirt gebleekt en is hierdoor vrijwel niet voelbaar. De kleuren zijn echter afhankelijk van de chemische reactie, laat je hiervoor dus van tevoren goed informeren. Deze manier van printen is geschikt voor bedrukkingen waarbij je niet afhankelijk bent van de kleur en waarbij je de print niet mag voelen.

Bedenk het ontwerp

Nu je het budget en de manier van printen hebt bedacht is het moment aangebroken om het ontwerp te bedenken. Dit is vaak de leukste stap, want nu mag je echt gaan brainstormen over mogelijke ontwerpen. Het is aan te raden om je design te ontwerpen op de computer en op te slaan als PDF. De meeste printers kunnen dit zonder problemen gaan printen. Doe vooral veel inspiratie op door rond te kijken naar andere ontwerpen. Wanneer je een bepaald ontwerp hebt gevonden kun je er vervolgens je eigen draai aan geven. Deze tip is zeker handig als je nog niet zo veel ervaring hebt met het ontwerpen van T-shirts.

Printen

Je hebt het T-shirt gekocht of uitgezocht, je hebt jouw budget en de manier van printen bepaald en je hebt je ontwerp af. Dan is het nu hét moment om het T-shirt te gaan printen. Let er wel op dat je een partij uitkiest die een printer heeft die kan werken met jouw design. Bekijk dus goed welke manieren van bedrukkingen de printer aankan en of jouw design daar goed bij aansluit.

Comments are closed.

Scroll Up