Recht op een erfenis? Dit moet je weten over de erfbelasting

Wist je dat er veel ruzies in het leven zijn geroepen door het regelen van een erfenis? Dit heeft vaak niet te maken met hebberigheid, maar vooral met emotie en gevoel. Vooral broers en zussen hebben hier onenigheid over omdat het gemoeid gaat met geld en over de plek in de familie. Zo kun je snel het gevoel hebben achtergesteld te worden en dat het dus niet eerlijk wordt verdeeld. Waar over geld wordt gepraat, komt de belasting ook om de hoek kijken. Wie namelijk een erfenis krijgt, moet meestal erfbelasting betalen. Dit is niet bij iedereen evenveel, want hoe meer verwantschap er is hoe minder belasting je moet betalen. Nog meer praktische zaken kun je hieronder lezen!

Over erfbelastingVrijstellingen

In een aantal gevallen wordt de erfenis vrijgesteld van erfbelasting. Dit heeft te maken met tariefgroepen. Zo wordt voor bijvoorbeeld een partner tot een bepaald bedrag kwijtgescholden, maar dit geldt ook voor kinderen en kleinkinderen. Hier zitten bepaalde bedragen aan gekoppeld en dit kun je eenvoudig online terugvinden. Allereerst is het belangrijk om de waarde van de erfenis te bepalen. Dit is de waarde van de bezittingen min alle schulden op het moment van overlijden. Vervolgens heb je ongeveer acht maanden de tijd om de aangifte bij de belastingdienst te doen. Dit kan zowel schriftelijk als digitaal.

Helder overzicht maken

Het regelen van de erfenis is niet niks, neem hier daarom de tijd voor en maak een goed overzicht met de te regelen zaken. Bewaar bijvoorbeeld alle facturen van de kosten die de erfgenamen maken omtrent het overlijden. Een aantal van deze kosten zijn namelijk aftrekbaar van de erfbelasting. Als je als partner alleen overblijft, zit je vaak met torenhoge kosten waar je even geen goed grip op kunt hebben. Hier kun je wel een aantal dingen voor ondernemen, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een tarief voor de rioolbelasting, maar je kunt ook advies vragen aan een belastingadviseur zodat je niet voor onverwachte moeilijkheden komt te staan. Het is immers al vervelend genoeg.

Vraag om advies

Mocht je er niet uitkomen met de erfgenamen, probeer dan professionele hulp in te schakelen om te voorkomen dat er familieband hierdoor in het niets valt. Je kunt voor juridisch advies een advocaat inschakelen die juridische rechtsbijstand kan verlenen aan erfgenamen, maar ook aan executeurs en schuldeisers. Kortom: de hulp die je kunt verwachten bij de verdeling van een erfenis. De Bakker Advocaten & Erfrechtspecialisten wilt graag met kennis en expertise hulp bieden omtrent erfrecht gerelateerde zaken. Dit kan zowel op kantoor als in je eigen omgeving. Wel zo gemakkelijk!

Comments are closed.